Kalk/calcium er nødvendigt for opbyggelse og bevarelse af kroppens knogler og tænder.
Vores primære kalkkilde er mælk og mælkeprodukter fx yoghurt, ost, smør mm.
Vi kan dog også få kalk fra andre produkter såsom havregryn, mørkegrønne grøntsager som broccoli, spinat og grønkål, mandler, kinakål mm. - men de fødevarer indeholder slet ikke så store mængder kalk som den mængde vi dagligt har behov for!
Børn 1-3 år med mælkeallergi:
For at få calsium nok fra kosten, suppleres den typisk med højt hydrolyseret modermælkserstatning fx Nutramigen, Althera og Neocate, som både kan tilsættes maden og drikkes opblandet med vand.
Det er vigtigt at barnet i denne alder får de nødvendige næringsstoffer for at kunne vokse og udvikle sig optimalt, derfor bør højt hydrolyseret modermælkserstatning ikke erstattes med alternative mælketyper som rismælk, sojamælk, havremælk mm.
Skal barnet på mælkefri diæt er det en vurdering, som foretages af læge eller diætist om barnet skal have højthydrolyseret modermælkserstatning - naturligvis afhængig af længden på den mælkefri periode.
Børn over 3 år med mælkeallergi:
Barnet kan øge sit kalkindtag ved at drikke ris-, havre- eller sojamælk tilsat calsium eller supplere kosten med kalktilskud.
Hvornår kalktilskud?
Det er vigtigt, at supplere kosten med et dagligt kalktilskud, hvis barnet ikke kan tåle mælk grundet mælkeallergi, lactose-intolerance eller hvis barnet ikke drikker mælk.
Hvis barnet er mellem 1-3 år er højt hydrolyseret modermælkserstatning en optimal måde at supplere kosten på.
Kalktilskud:
- Mælkemineral inkl. D-vitamin. Fås i Matax og på Apoteket.
- Unikalk Kids inkl. D-vitamin. Fås som tygge eller slugetablet på Apoteket.
- Matax Calcium til voksne og unge inkl. D-vitamin.
Kalk kan give forstoppelse - derfor gives kalktabletterne ikke lige efter at de ophører med at drikke mælk!!