KLINIKKEN ER LUKKET PGA. EFTERÅRSFERIE DEN 13.-22. OKTOBER (begge dage inkl.)

D-vitamin

Børnelægen har undersøgt D-vitamin indholdet i blodet hos ca. 1000 børn og unge gennem de sidste år og fundet at næsten hver tredje mangler D-vitamin.

Årsagen er sandsynligvis at befolkningen er blevet solforskrækket pga. al den snak om modermærkekræft og derved undgår de 20 - 30 minutter sol på ubeskyttet hud vi tilsyneladende skal have når solen er på himlen. Børn og unge bliver smurt ind i solcreme før de kommer i skole eller institution og vi gentager gerne brugen af solcremen og anvender den også selv. Men derved kan D-vitamin dannelsen blokeres komplet!

Jeg tilråder at alle indtager D-vitamin 20 mikrogram hver morgen. Dosis er ikke så afgørende. Hvis man husker det HVER morgen er 5-10 mikg. Tilstrækkeligt men de fleste af os glemmer det mange gange om ugen og så kan dosis pludselig være for lille til at dække de glemte dage ind.

I øvrigt er D-vitamin nødvendigt for at øge jernabsorptionen og ikke kun for calcium absorption. Derudover kan nogle børn blive hyppigere syge af infektionssygdomme hvis de mangler D-vitamin. Nogle kan også blive ekstremt trætte og når de starter på D-vitamin forsvinder trætheden.

En del børn og unge mennesker får ondt i maven af D-vitaminmangel og smerterne strækker sig oftest fra midt i maven op mod brystbenet. Når jeg undersøger disse børn har de ofte hævede costo-chondrale overgange (=overgangen fra ribben til brystben) og efter start på D-vitamin forsvinder smerterne allerede tredje dag efter start på D-vitamin.

Herudover har klinikken nu fundet næsten 150 børn og unge, der har haft hovedpine pga. vitamin D mangel. Hovedpinen er ofte forsvundet efter 2-7 dages behandling med vitamin D.