KLINIKKEN ER LUKKET PGA. EFTERÅRSFERIE DEN 13.-22. OKTOBER (begge dage inkl.)

Kampen mod farverne

Forbrugergruppen advarer mod madsminke

Røde sodavand og vingummibamser er måske mere farvestrålende end godt er. For nogle af farverne kan give allergi.

Derfor mener foreningen Danmarks Aktive Forbrugere (DAF), at producenterne bør holde op med at bruge farverne og erstatte dem med andre, som ikke har bivirkninger.

Det er specielt de såkaldte azo-farvestoffer, foreningen er ude efter. De har navne som Sunset Yellow, Tartrazin og Amaranth, og de har selvfølgelig også numre på E-listen over tilsætningsstoffer.

Flere af disse stoffer var forbudt i Danmark for nogle år siden, men blev tilladt igen via EU's såkaldte madsminkedirektiv, fortæller Thomas Krog, formand for DAF i Nordjylland.

I Sverige har stort set alle azo-farvestoffer været forbudt siden 1980, men landet tabte for nyligt en retssag ved EU-domstolen om spørgsmålet. Ifølge Thomas Krog har mange svenske dagligvarerforretninger nu indgået frivillige aftaler med deres leverandører for at sikre forbrugerne mad uden azo-farvestoffer.

I Danmark må der bruges 11 forskellige azo-farvestoffer i maden. Men Danmarks Aktive Forbrugere håber, at producenterne og butikkerne i når fremtid vil følge det svenske eksempel og frivilligt afstå fra at bruge tilsætningsstofferne.

På et tidspunkt lavede Haribo slik uden azo-farvestoffer til Norge og Sverige, men slik med azo-farvestoffer til det danske marked.

Med Haribo har nu lovet at bruge alternative farvestoffer til det danske marked også her pr. 1. januar 2000, fortæller Thomas Krog.

For at presse producenterne har DAF lavet aktioner, hvor de blandt andet har demonstreret mod Landkær Bryggeriet i Gudumholm.

Ifølge Thomas Krog vil sodavandsproducenternes brancheorganisation se på, om de kan udskifte azo-farvestofferne med andre.

En lang række andre producenter har også fået en henvendelse fra DAF og overvejer for tiden, om de kan eller vil finde alternativer til de problematiske azo-fravestoffer.

Når vi har et overblik over, hvem der vil droppe farverne og hvem der ikke vil, så vil vi sørge for at fortælle forbrugerne om det, så de, der har droppet azo-farverne, får noget goodwill, fastslår Thomas Krog.

IKKE FOR ALLERGIKERE:

11 azo-farvestoffer er tilladt i Danmark. Det er fortrinsvis gule og røde farver, og listen er som følger:

 • E102 Tartrazin
 • E110 Sunset Yellow FCF
 • E122 Azorubin
 • E123 Amaranth
 • E124 Ponseau 4R
 • E128 Red 2G
 • E129 Allura Red AC
 • E151 Black PN
 • E154 Brown FK
 • E155 Brown HT
 • E180 Rubinpigment

Ifølge E-nummerguiden har alle azo-farvestoffer vist sig at kunne give allergilignende symptomer. De fleste af dem kan hos følsomme give nældefeber, høfeber eller astma, samt børneeksem og diarre.

Sunset Yellow og Amaranth er desuden mistænkt for at give øget risiko for kræft.